Jangan Ingat Ketawa Kita Hari Ini Bermakna Kita Sihat Sepenuhnya, Selagi Belum Amalkan Panduan dalam Buku Ini

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Kenikmatan pertama yang perlu dipertanggungjawabkan oleh hamba Allah pada hari akhirat adalah pertanyaan, ‘Bukankah Kami menyihatkan tubuh kamu dan Kami hilangkan dahaga kamu dengan air yang dingin?’

Rasulullah SAW menyambung: “Tidak seorang pun diizinkan bergerak daripada kedudukannya pada hari akhirat sehingga dia menjawab bagaimana dia menghabiskan hidupnya, bagaimana dia gunakan pengetahuannya, dari mana dia memperoleh dan ke mana dia belanjakan hartanya dan bagaimana dia gunakan kesihatannya.”

(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Justeru menjaga kesihatan amat penting. Berbekalkan tubuh badan yang sihat kita dapat melakukan aktiviti seharian dan menumpukan kepada ibadah dengan baik. Jom jadi keluarga yang sihat dengan ketahui ilmu-ilmu yang penting dalam penjagaan kesihatan.

  1. Nasihat Pak Bidan untuk Wanita

Buku ini memuatkan pelbagai tip dan petua penjagaan kesihatan seorang wanta meliputi ikhtiar untuk hamil, penjagaan ketika hamil, dan juga risiko-risiko sakit puan.

2. ‘Ubat’ dari Dapur

Ruang dapur umpama sebuah farmasi semula jadi yang menyimpan pelbagai ‘ubat-ubatan’. Apabila kita mengenal fungsi dan khasiat setiap zat makanan itu, kita boleh mengambilnya dengan cara yang betul. Penyerapan bagi sesetengah zat makanan akan kurang berkesan apabila diganggu dengan bahan-bahan tertentu. Justeru kita dapat menyediakan makanan dengan cara yang betul dalam mengoptimumkan kandungan khasiatnya.

Dr. Suri Roowi selaku seorang saintis prinsipal di MARDI menghimpunkan kajian-kajian saintifik dalam reka letak berwarna-warni serta pendekatan yang mudah difahami ooleh para pembaca.

3. Diet Mak-Mak

Walaupun buku ini kedengaran seperti khusus buat wanita yang bergelar ibu, namun buku ini juga boleh juga dimanfaatkan oleh semua wanita. Bersama penulis yang juga seorang pegawai dietatik, menyelami panduan dan amalan diet yang disarankan buat wanita mengikut keperluan tubuh masing–masing.

Selain itu penulis turut menyelitkan tip, doa dan amalan-amalan yang baik diamalkan oleh ibu hamil, berpantang dan juga menyusukan bayi. Ibu yang sihat tunjang kelurga sakinah.

4. Diet Tanpa Stres

Apabila mendengar perkataan diet, ia sinonim dengan keadaan yang sukar dan membebankan. Usah risau, Arif Sukri atau nama gelarannya ‘Ustaz Fitness’ ada penyelesaiannya. Sebagai seorang yang pernah berdepan dengan masalah obesiti, beliau ingin para pembaca menikmati proses diet sebagai pengalaman yang menyeronokkan.

Tanpa tekanan, tanpa perlu meninggalkan nasi sepenuhnya, ketahui petua untuk mengawal pengambilan kalori serta cara membakar kalori secara berkesan. Semuanya tanpa stres dan anda masih mengamalkan diet yang sihat.

***

Pembelian buku terbitan Galeri Ilmu secara dalam talian boleh dibuat melalui laman web atau pesanan WhatsApp.

Scroll to Top