Menu
Your Cart

[LIMITED] Throwback**

[LIMITED] Throwback**
LIMITED STOCK -10 %

JUDUL: THROWBACK
PENULIS: Bonda Nor
ISBN: 978-983-097-673-0
HARGA: RM25.00/ RM 27.00
TEBAL: 200 ms

BERAT: 0.26 KG (260 gm)


THROWBACK Pujuklah Hati 5

Sesekali menoleh ke belakang seharusnya menjadikan kau lebih matang.

Kata orang …“Jangan pandang belakang.” Betul tu. Saya setuju! What past is past. 

Yelah … Buat apa nak fikirtentang perkara yang sudah lepas.Jalan terus! Fokus masa depan lagi bagus!

Tapi kemudian saya sedar satu perkara. Jika diibaratkan hidup ini seperti memandu kereta, kita tetap memerlukan back mirror dan side mirrors.Untuk apa? 

Untuk pandang belakang. Untuk kita jeling sesekali. Kadang untuk mengawasi situasi. Kadang sekadar untuk menyedapkan hati.Demikian hidup ini. Setiap perkara yang berlaku dalam hidup kita tidak pernah sia-sia. Tetap adagunanya. Ya … sekalipun perkara itu pernah melukakan hati kita. 

Sekalipun ia pernah menjebakkan kita dengan dosa. Masih ada yang boleh kita belajar daripadanya!

Misalnya bagi saya sendiri. Mengingati perkara yang pernah terjadi, buat saya lebih mudah memahami situasi hari ini. Lebih mudah mengendalikan hati agar lebih matang dan bertenang-tenang dengan pelbagai kerenah orang.


Saat terimbas kenangan, jadilah si pintar yang mahu belajar. Jadilah si akur yang tahu bersyukur.


BICARA MASA DEPAN 

Sabda Rasulullah SAW:

1) Orang   yang   lebih   baik   daripada   semalam,   adalah   orang   yang   beruntung. 

2)   Orang   yang   sama   saja   macam   semalam,   adalah   orang   yang   rugi.

3) Orang yang lebih buruk daripada semalam, adalah orang yang celaka. Baik, sekali lagi ... mari kita tanya sama hati. 'Apa   khabar   semalam   kita?   Lebih   baik,   lebih   buruk   atau   sama   sahaja?' 


'Adakah   kita   tergolong   dalam   kumpulan   manusia   yang   untung,   atau   rugi   atau   celaka?' Jawapannya tertakluk kepada persepsi kita sendiri. Mari  kita  pilih   untuk  menjadi   lebih  positif.   Semalam,  mungkin  terlalu  banyak  ujianberbentuk musibah yang kita terpaksa hadapi. Jangan pandangnya sebagai suatu kerugian.Pandangnya sebagai satu pertambahan ilmu. Tak kena, mana kita tahu, kan? 


Pandangnya sebagai   pertambahan   pengalaman.   Dah   kena,   baru   kita   mengerti   selok-belok   kehidupan. Bahkan daripada musibah itu, mungkin ada dosa kita yang telah dihapuskan. Mungkin jugadarjat iman kita telah ditingkatkan. Maka, bersyukur!


Semalam, mungkin kita telah kehilangan seseorang yang tersayang. Jangan pandangnyasebagai satu kerugian. Pandangnya sebagai satu cara yang telah Allah atur untuk membuatkita   lebih   dekat   dengan   Dia   dan   tidak   hanya   bergantung   kepada   kasih   sayang   manusia.Dalam   kubur   nanti,   kita   seorang   diri.   

Di   akhirat   nanti   juga   tiada   siapa   yang   akan   setiamemperjuangkan kita lagi. Kita terpaksa melalui segala-galanya sendiri. Maka, berlatih! 


Kawan, apabila kita jujur kepada diri kita sendiri, tentu kita terpaksa akui yang kita jugaada banyak melakukan kesilapan. Ada sesetengah perkara yang kita buat dahulu, hari ini kitasendiri terpaksa tunduk akur dan tidak bersetuju dengan tindakan itu.Ya,  manusia  tidak  lepas   daripada   melakukan  kesilapan.  Dan  kita  manusia.  

Akui  saja kelemahan   kita   dan   sedia   untuk   memperbetulkannya. Orang   lain   juga   manusia.   


Maka berlapang dadalah untuk menerima apa juga kesilapan dan kelemahan mereka. Kita mahuberubah menjadi lebih baik. Doakan orang lain juga menjadi lebih baik. Come on! 


Semalam sudahpun berarak pergi dan esok sedang menanti. Meskipun sesekali menjeling ke belakang dan menumpu pada apa yang ada di hadapan, pastikan kita mampu fokus pada apa yang kita boleh lakukan pada hari ini. 


Selamat menelusuri Throwback – Pujuklah Hati 5. 


Semoga kita menjadi lebih baik daripada sebelumnya. Amin                        

Write a review

Please login or register to review
[LIMITED] Throwback**
LIMITED STOCK
Stok Terhad. Tiada stok berbaki tersimpan. Akan habis pada bila-bila masa.
  • Stock: 29
  • Model: GB0444
  • Weight: 0.26kg
Product Views: 8183
RM25.00
RM22.50

 

 

 

 

Tags: Throwback