Menu
Your Cart

Hidup Biar Smart

Hidup Biar Smart
-75 %
HIDUP BIAR SMART
ISBN: 978-983-097-810-9
Kod: GB0558
Penulis: Liza Suhana Ramli
Tebal: 154 ms
Harga: RM15.00/RM17.00
Berat: 0.21 KG (210 gm)

SINOPSIS

Catatan ini ditulis genap 15 tahun penulis menyandang gelaran sebagai pendidik. Ya! Isu-isu remaja amat dekat dengan penulis sejak sekian lama.

Pelbagai cerita pahit manis yang ditempuhi oleh siswa dan siswi telah penulis saksikan. Mendepani ragam remaja yang kian menginjak dewasa ini meninggalkan seribu satu kisah yang di antaranya menjadi garapan untuk habuan mata dan hati masyarakat di luar sana.Cabaran berdikari buat pertama kalinya tanpa pengawasan ibu bapa dan guru menjadi titik permulaan yang penting dalam kehidupan di kampus. Bagi yang kukuh iman di hati dan pandai membawa diri, tidak akan semudahnya menyerah dengan cabaran yang mendatang dan tidak pula mudah terbuai dengan keseronokan yang terhidang di depan mata.
Pilihlah sahabat yang jelas hala tuju dunia dan akhiratnya. Jangan mudah terpedaya dek cinta yang belum pasti berakhir menjadi jodoh. Elakkan diri daripada terjebak dengan pergaulan yang tidak sihat yang bakal mengundang mudarat. Uruslah emosi sendiri supaya mudah meniti jalan yang bakal ditempuhi. Jaga akhlak yang menjadi cerminan peribadi. Tetapkan matlamat dan tingkatkan usaha untuk menggapai kejayaan yang diimpi.

ALU-ALUAN
“Buku yang penuh dengan nasihat dan perkongsian pengalaman serta ilmu. Bermula dengan cabaran berdikari dan pelbagai pengalaman hidup dari alam percintaan sehinggalah perubahan dan tekanan emosi dalam menangani cabaran hidup, penulis telah mengheret kita lebih jauh dalam mendalami erti kehidupan. Realiti dalam kehidupan disentuh dalam bentuk cerita yang mampu menonjolkan mesej yang ingin disampaikan.”
-         DATO PROF. DR. HJ. MOHD IDRUS HJ. MOHD MASIRIN

“Penulis telah menyajikan 28 kisah benar yang ditulis dengan berlatarbelakangkan sebuah institut pengajian tinggi negara. Penulisan dengan gaya bahasa yang bersahaja diperkukuhkan pula dengan hadis sahih, cerita daripada Al Quran dan kisah para Nabi serta pesanan cendekiawan pasti akan menggamit pembaca untuk terus membaca sehingga helaian terakhir. Uniknya buku ini kerana ia dapat diangkat sebagai sebuah naskhah motivasi. Penceritaan dengan nada yang santai tetapi intinya menyengat di hati.”
YUSMA YUSOF

Tentang Penulis
Liza Suhana Ramli adalah seorang pensyarah di Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah, Kulim, Kedah. Beliau berkelulusan Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional dan Sarjana Muda Kejuruteraan Awam, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM).

Anak sulung kelahiran Bukit Mertajam, Pulau Pinang ini berkecenderungan dalam isu meningkatkan motivasi remaja dan pernah terlibat dalam beberapa program motivasi pelajar. Beliau juga merupakan salah seorang perantis Akademi Bonda Nor yang diasaskan oleh penulis buku motivasi terkenal tanah air, Bonda Nor.


Kecintaan beliau terhadap bidang penulisan telah membuahkan hasil dengan terbitnya buku solo pertama Oh, My Students! dan diikuti dengan buku antologi, Rencah Kehidupan dan Kiblat Kehidupan. Terkini, beliau tampil dengan buku antologi Siri Bercakap Dengan Cermin dan buku solo terbaharu, Hidup Biar Smart terbitan Galeri Ilmu Media Group.
Hidup Biar Smart
  • Stock: 50
  • Model: GB0558
  • Weight: 0.21kg
Product Views: 9593
RM15.00
RM3.75