Menu
Your Cart

Check It Out!

Check It Out!
-75 %
Check It Out!
  • Stock: 11
  • Weight: 0.20kg
Product Views: 16661
RM5.00
RM20.00
CHECK IT OUT!
ISBN: 978-983-097-868-0
Penulis:  Bonda Nor
Kod: GB0602
Tebal: 184 ms
Harga: RM20.00/ RM22.00
Berat: 0.2 kg (200 gm)


SINOPSIS

CHECK IT OUT! adalah himpunan kisah-kisah benar 25 orang penulis berkaitan tabayyun. Cakupan penceritaannya pelbagai. Ada kisah-kisah mangsa fitnah. Ada kisah dari perspektif orang yang mendengar fitnah. Bahkan ada juga kisah pengakuan penulis yang tersalah langkah hingga memfitnah. Kesemuanya menjurus kepada satu perkara, betapa bahayanya jika maklumat tidak diuruskan dengan baik!

Cakap, salah. Tak cakap, pun salah. Memang, kadang kita jadi serba salah. Pesan Rasulullah, kalau tidak ada perkara yang baik, diamlah. Pesanan ini memang perlu kita pegang erat-erat. Tapi dalam pada itu, kita juga harus akur pada pesanan baginda agar kita sentiasa menyuburkan jiwa pendakwah.

Maka, selain berhati-hati, kita juga mahu menginsafi peluang dan kesempatan bernyawa yang masih berbaki ini. Ya, mengapa mesti diam kalau kita boleh berbicara yang baik-baik dan menyebarkan kasih sayang! Kita tidak mahu duduk diam saja. Kita mahu berbicara. Bicara yang boleh menjadi sungai yang mengalirkan pahala berterusan buat kita.


Justeru di sinilah kepentingan tabayyun (siasat) itu mesti diambil kira. Sampaikanlah, tapi biarlah pada perkara yang hanya berlandaskan kebenaran. Bercakaplah, tapi cakaplah hanya perkara-perkara yang membuahkan kebaikan.


Objektif penulisan buku ini tidaklah menggunung tinggi. Cukup kalau kisah-kisah di dalam antologi ini mampu menghasilkan kesedaran kepada masyarakat agar berhati-hati dalam menerima dan menyebarkan informasi. Hati-hati, kerana sifat orang beriman itu ialah taqwa dan taqwa itu bermakna perlunya berhati-hati. Tabayyun cerita, tabayyun situasi. Siasat!