Menu
Your Cart

Blog Galeri Ilmu RSS Feed

13 Jan Keterlaluan: Pencuri Tabung Masjid Dimandikan Seperti Jenazah
admin 2 2313
Baru-baru ini gara-gara mencuri duit tabung masjid, seorang remaja telah ditangkap dan dijatuhkan hukuman. Menerusi video berdurasi 1:25 saat yang viral di media sosial memaparkan remaja berkenaan sedang terbaring sambil dimandikan. Situasi itu turut..
13 Jan Panduan Ulama Silam Berdasarkan Pengalaman Rohaniah Mereka dalam Memburu Lailatulqadar
admin 0 629
Terdapat beberapa tanda Lailatul Qadar. Tanda yang paling tepat ialah jika berlaku Lailatul Qadar pada malamnya, sinaran cahaya matahari pagi esoknya tidak kuat berdasarkan hadits:إِنَّ الشَّمْسَ صَبِيحَتَهَا لَيْسَ لَهَا شُعَاعٌ.“Sesungguhnya ca..
23 Dec Usah Kita Memfitnah, atau Menjadi Penyebar Fitnah Tanpa Disedari
admin 1 722
Fitnah merujuk kepada sebarang tuduhan yang diada-adakan untuk memburukkan atau membencanakan seseorang atau sesuatu pihak yang membawa kepada porak-peranda. Ia boleh juga disama ertikan dengan adu domba atau menghasut (namimah) yang jelas dilarang..
02 Dec Pelihara Lidah, Setiap yang Dituturkan, Akan Dipertanggungjawabkan Kelak!
admin 0 1145
Lidah merupakan salah satu daripada lima pancaindera kurniaan Allah SWT kepada manusia. Tahukah anda, kouta bercakap untuk seorang wanita dalam sehari ialah 20,000 ke 25,000 patah perkataan manakala bagi lelaki pula 7,000 patah perkataan dalam sehari..
30 Nov Hati Gelisah....Tanda Allah Sayang Kepada Kita atau Sebaliknya?
admin 1 701
Rasulullah SAW bersabda, “Semua keturunan Adam adalah berdosa dan sebaik-baik orang yang berdosa ialah orang yang bertaubat.” (Hadis Riwayat Tarmizi)Taubat bererti kita kembali kepada Allah SWT dengan meninggalkan segala dosa yang telah kita laku..
29 Nov Ketahui Perbezaan antara Solat Mukmin vs Solat Muslim yang Selalu Kita Terlepas Pandang
admin 4 1999
Setiap daripada kita yang berpayungkan Allah SWT sebagai Tuhan yang Esa dan mengakui Nabi Muhammad SAW ialah pesuruh Allah SWT, wajib melaksanakan tuntutan solat.Solat merupakan anugerah daripada Allah SWT kepada hamba-Nya tidak kira Muslim atau pu..
16 Apr KHATAM KITAB TANPA MASUK PONDOK
admin 8 2936
'Pengajian Akbar' adalah modul pengajian yang dirintis oleh Tuan Guru Syeikh Ahmad Fahmi Zamzam dalam memasyarakatkan kitab turats hingga orang awam berpeluang belajar kitab secara talaqqi dan bersanad sampai khatam serta dapat pula ijazah tanpa perl..
14 Apr Tak Perlu Risau Anda Tak Mahir Baca Al-Quran, Ada Dua Ganjaran Jika Anda…
admin 0 1173
Sebagai Muslim, kita tidak perlu terhanyut oleh rasa bimbang dek kesukaran belajar membaca al-Quran. Meskipun kita masih merangkak dalam mempelajari bacaan al-Quran, hal ini adalah lebih baik daripada mereka yang meninggalkan terus pembacaan al-Quran..
11 Apr Buku Pertama Ustazah Asma' Harun Memenangi Anugerah Buku Terbaik 2020.
admin 0 1714
Alhamdulillah, sebuah buku terbitan Galeri Ilmu memenagi Anugerah Best Of 2020 Winners: BEST MALAY NO FICTION oleh MPH, berjudul Sahabat Dunia Akhirat (SDA) karya Ustazah Asma' Harun. Buku SDA diterbitkan pada tahun 2020 dan kini sudah terjual dan te..
10 Apr 10 Amalan Hebat Seawal Subuh Pagi
admin 0 8112
Setiap hari putaran hidup kita akan jalani perkara yang sama. Tidur, bangun tidur, berkerja mencari rezeki, lalu tidur semula. Namun, adakah kita mahu biarkan hidup ini berlalu tanpa amalan yang boleh datangkan keberkatan dan juga bekal untuk dibawa ..
Showing 1 to 10 of 13 (2 Pages)