Solat dalam Keadaan Berbogel? Soal Jawab Aurat dalam Solat

MENUTUP AURAT

Seperti mana yang kita tahu bahawa menutup aurat itu adalah wajib. Dalam hal ini kita ingin memberitau betapa pentingnya menutup aurat ketika solat. Masyarakat kini sering mengambil hal ini dengan sambil lewa. Di sini saya ingin memberitahu syarat-syarat menutup aurat yang betul. 

Menutup aurat adalah syarat sah solat. Solat dalam keadaan mendedahkan aurat walaupun sedikit sahaja bahagian aurat yang terdedah menyebabkan solat batal dan tidak sah. Solat yang terbatal itu wajib diulang kembali dengan menutup aurat. Walau bagaimanapun, dalam keadaan-keadaan tertentu yang mendesak dan terpaksa, seseorang itu dikecualikan menutup aurat ketika solat dan solatnya sah. 

Menutup aurat adalah syarat sah solat. Adakah gugur kewajipan solat jika seseorang itu tidak ada pakaian untuk menutup auratnya?

Tidak sama sekali. Selagi seseorang itu kekal sebagai mukalaf, kewajipan solat tidak gugur daripadanya. Dia wajib melakukan solat walau dalam apa jua keadaan sekalipun.

Jika diharuskan solat tanpa menutup aurat kerana ketiadaan material seperti kain dan sebagainya sejauh manakah sempadan atau kawasan aurat yang diharuskan mendedahkannya? 

Jika tiada pakaian yang lengkap untuk menutup keseluruhan aurat, harus menutup sekadar yang boleh ditutup. Jika pakaian yang ada mencukupi untuk menutup sebahagian aurat sahaja, maka wajib menutup bahagian atas terlebih dahulu, bukannya bahagian bawah. Jika kain yang ada hanya mencukupi untuk menutup bahagian kemaluan hadapan dan dubur, maka memadai ditutup kedua-duanya. Jika kain yang ada hanya cukup untuk menutup salah satu daripadanya, maka hendaklah ditutup kemaluan hadapan solat dalam keadaan tersebut hukumnya adalah sah.

Adakah seseorang yang telah menyempurnakan solat dalam keadaan berbogel, wajib mengulang solatnya apabila ada pakaian nanti?

Solatnya dalam keadaan berbogel adalah sah. Tidak wajib mengulanginya apabila ada pakaian nanti.

***
Petikan buku tulisan Syeikh Ahmad Faisol yang bertajuk Solat Ketika Keuzuran. Penulis ialah seorang Pegawai Agama Islam Daerah Kota Setar, Kedah. ‘Syeikh’ ialah gelaran rasmi kepada Pegawai Hal Ehwal Islam yang berkhidmat dengan kerajaan Negeri Kedah Darul Aman.

Scroll to Top