Pemergian dalam Tidur

Kita digemparkan dengan berita pemergian seorang pelawak tanah air yang dikenali Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan, 32. Pemergiannya ketika dalam tidur itu hanya disedari apabila isterinya, Nor Hidayah, cuba mengejutkannya pada waktu subuh namun Abam tidak memberi sebarang reaksi. Sungguh ketibaan ajal tak terduga.

Inna lillahi wa inna illahi rajiun. Sesungguhnya kita milik Allah dan kepada-Nya kita kembali. Sama-samalah kita sedekahkan al-Fatihah kepada Allahyarham. Takziah kepada keluarga Allahyarham dan semoga Allahyarham ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

Kita yang masih hidup dianjurkan melakukan beberapa perkara:

1. Doa dan istighfar. Hal ini berdasarkan firman Allah SWT:

وَالَّذِينَ جَاءُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ

Maksudnya: “Dan orang-orang (Islam) yang datang kemudian daripada mereka (berdoa dengan) berkata: “Wahai Tuhan Kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman, dan janganlah Engkau jadikan dalam hati perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah Belas kasihan dan Rahmat-Mu.”

2. Di dalam kitab Amalan Orang Soleh, Selepas jenazah dikuburkan, tunggulah sebentar di kubur dan bacakan surah al-Ikhlas 11 kali di sebelah bahagian kepala jenazah (merujuk kepada kawasan kubur yang telah ditimbus oleh tanah). Sebaik-baiknya dikhatamkan surah al-Baqarah sebelum pulang (Amalan membaca 11 kali surah al-Ikhlas adalah berdasarkan hadis daripada Abu Umamah al-Bakili.)

3. Al-Munjiyah ash-Shughra الصغری الـمنـجـیة) Kelepasan Kecil) Berusahalah untuk mengkhatamkan membaca: 70,000 kali Lailahaillallah selepas kematian dan dihadiahkan pahala bacaan kepada si mati. Jika dikhatamkan dalam masa terdekat selepas kematiannya, adalah lebih baik. Amalan ini juga adalah untuk kelepasan diri sendiri. Ketika mengkhatamkan 70,000 kali dan diniatkan pahalanya untuk si mati, bermakna, pembaca juga telah mengkhatamkan untuk dirinya sendiri. Berusahalah mengkhatamkan sejumlah ini sebelum meninggal dunia.

4. Al-Munjiyah al-Kubra الکبری الـمنـجـیة) Kelepasan Besar) Berusahalah untuk mengkhatamkan membaca surah al-Ikhlas 100,000 kali sebelum meninggal dunia. Boleh juga diniatkan pahalanya untuk sesiapa yang telah meninggal dunia.

Semoga Allah merahmati kita semua khasnya buat arwah Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan.

Allahummagfirlahu warhamhu, wa’afihi wa’fuanhu.

Scroll to Top