5 Kemahiran Baharu yang Anda Boleh Kuasai Sepanjang Tempoh Arahan Kawalan Pergerakan

Sepanjang tempoh Arahan Pergerakan Kawalan Pergerakan ini, suka kami cadangkan beberapa kemahiran yang anda boleh kuasai di rumah.

1. MENGHIAS KEDIAMAN
Anda diberi banyak masa untuk berada dalam rumah. Inilah saat berharga untuk anda menghias rumah dan merancang dekorasi berfungsi agar rumah anda lebih teratur dan tersusun. Menurut pakar hiasan dalaman, Puan Khairunnisa Hamzah, dekorasi yang berkesan membolehkan penghuni sesebuah kediaman itu mencari barang dalam masa sesingkat satu saat!

Islam sukakan keindahan, ramai menyangka dekorasi kediaman ini suatu tindakan yang membawa kepada pembaziran padahal dekorasi kediaman tidak semestinya memerlukan belanja yang mahal. Ikuti tip dekorasi berfungsi dan menyantuni adab seorang Muslim dengan Dekor-Dekor Cinta!

2. MEMPERBAIKI PENGUASAAN TAJWID
Menjelang bulan Ramadhan ini, ayuh kita memperelokkan mutu bacaan al-Quran kita. Sabda Rasullah SAW (yang bermaksud):

Sebaik-baik orang antara kamu adalah orang yang mempelajari al-Quran dan mengajarnya. (Riwayat Bukhari)

Bacalah olehmu akan al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat, memberikan syafaat bagi para ahlinya (pembaca dan penghafal al-Quran). (Riwayat Muslim)

“Sesungguhnya Allah mempunyai keluarga di antara manusia.” Para Sahabat bertanya: “Siapakah mereka ya Rasulullah?” Rasulullah menjawab: “Para ahli al-Quran. Merekalah ahlillah dan hamba pilihan-Nya.” (Riwayat Ahmad)

Dr. Shamsul Mohd Nor kini tampil bersama Ilmu Tajwid Ringkas untuk bantu anda mempelajari tajwid dengan mudah dan berkesan.

3. ILMU KEIBUBAPAAN KONTEMPORARI
Amar Kamilin seorang pemegang Ijazah Sarjana Pendidikan (pengkhususan Psikologi) yang merangkap seorang bapa memuat kisah-kisah realistik yang dihadapi oleh ibu bapa zaman kini. Bonda Nor yang kini sedang melengkapkan pengajian Sarjana Pendidikan Awal Kanak-Kanak pula membentangkan kisah-kisah dari kanta seorang ibu.

Kedua-dua penulis ini berharap masyarakat dapat gambaran kasar tentang cabaran kontemporari para penjaga yang perlu mengasuh anak-anak jagaan mereka. Meski anda bukan seorang ibu atau bapa, anda juga masih seorang anak, maka anda juga patut mendapat pendedahan betapa berat kewajipan ibu bapa mendidik anak-anak. Buku Parent, Think! memang sesuai dibaca oleh sesiapa sahaja.

4. TATACARA SOLAT KETIKA DARURAT
Malang tak berbau. Kita tidak dapat menjangka masa kita akan diuji dengan keuzuran. Walaupun apa yang berlaku, selagi kita masih seorang mukalaf; solat wajib ditunaikan. Namun jika kita ditimpa keuzuran tertentu, Allah dengan penuh ehsan memberi keringanan (rukhsah) untuk kita menunaikan solat.

Buku Solat Ketika Keuzuran mengandungi cara-cara menunaikan solat pada keadaan-keadaan darurat yang tertentu. Boleh jadi anda sakit, ketiadaan air untuk berwudhuk, tidak dapat bersuci dari najis, terpaksa solat dalam kenderaan dan situasi-situasi lain yang tak terjangka.

5. ISU-ISU KESIHATAN LAZIM

Anda sakit apa? – antaranya menghuraikan status kesihatan kita, sama ada sihat, sakit atau berpenyakit. Juga menyentuh beberapa jenis penyakit senyap.

Ortopedik – antaranya menghuraikan masalah sakit sendi, tulang patah, keradangan.

ENT – antaranya menghuraikan masalah telinga, hidung dan tekak seperti telinga dan hidung tersumbat serta dimasuki benda asing.

Kulit – mengenali beberapa jenis penyakit kulit.

Kanak-kanak – memberi panduan kepada ibu bapa apabila berdepan dengan anak sakit seperti demam, lelah dan berkahak.

Puasa dan Raya – masalah & penjagaan kesihatan lazim ketika puasa dan raya seperti gastrik, puasa ibu hamil dan cirit-birit.

Semua ini ada dalam buku Saya Sakit Apa Doktor? Secara keseluruhannya penulis menggunakan pendekatan gaya bahasa yang mudah, ringkas dan sesekali berjenaka.


***
Berita baik! Kini berlangsungnya Pesta Buku Online Galeri Ilmu. Inilah masanya anda mendapatkan buku-buku ini dengan harga sungguh berbaloi. Klik sini untuk buat pembelian secara dalam talian!


Scroll to Top